CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

graduan menganggur salah kerajaan dan swasta??

assalamualaikum..

entri kali ni agak ekstrim sdkit..brkisar kpd graduan2 ijazah dan diploma yg msih 'menanam anggur di tepi bibir'..
pada wktu skang, msih lg ramai graduan2 x kira la, dpt 1st class ke, 2nd class ke, yg pnting, msih lg menganggur..pnat2 blaja slama 4 thun, akhirnya bila dpt segulung ijazah yg heboh sekampung bila dpt, tup2 cari keja x dpt..maka, ramai la mengeluh, saingan kuat la..kerajaan x sediakn tmpt utk diorg la, sektor swasta pilih bulu dan sbgnya..byk yg mengeluh, mmberi alasan, tp x cari penyelesaian..
firstly, mmg saingan kuat utk graduan2 ni..bg ak yg dlu amek degree in electrical, bila kua je, mmg bersusah payah la cari keja..jom kita wat simple maths la utk buktikn teori saingan kuat ni..
kita ambil IPTA2 yg ade kat malaysia ni..ade 20, x trmasuk cawangan2 UiTM kat Malysia ni ye..amek average, mcm batch ak time blaja dlu, ade sramai +-250 org satu batch..so stiap tahun IPTA kat Malaysia ni keluarkan 20x250=5000 org fresh graduate, yg msg2 berebut nk mntak keja kat lua..itu baru IPTA, blum amek kira IPTS yg berlambak kat Malaysia ni..kena lak org yg amek degree kat lua ngara..itu blom lg nk amek kira soft skill dan sbgnya..huuu..sush nk cari keja ni..mcm2 dia mntak, pengalaman lak..pstu msg2 demand nk gaji tggi..gaji rendah xmau..x standard katenya, xde klas kate dia..hm..

bila abes blaja, suma cari keja..xde yg trpkir lgsg nk berniaga sndri..cr8 sndri peluang pekerjaan..silap2, leh bg kwn2 yg msih mnganggur bekerja ngan kita..
ade lak makhluk2 yg akan brbunyi begini la lbih kurg,"eh??ak amek engineering, bkn pengurusan perniagaan..berniaga ni utk org2 yg amek jurusn 2 je..ak mne layak nk brniaga"..ape la punya singkat pemikiran..abes 2, org bukk bengkel keta, wat wiring umah, consultant 2 bkn ke amek engineering dlu??

hm...ak xde modal r nk mniaga..mniaga nk kena modal besar..ak keja pn lom, mne de duit..nk mniaga x semestinya perlukan modal besar..wat peringkat awl, wat yg kecil2an dlu..biasakn diri ngan environment berniaga..pstu besarkn brniaga 2 smpai maju..x perlu wat yg gempak2, wat biasa2 jnji meyakinkn dpt pulang modal n untung, itu sudah memadai..mcm berniaga sate ke, jual burger ke..

"wah!!!ak ade degree, xkn r nk simpan je degree ak 2 dlm almari..stkt kipas sate, xyh ade degree pn xpe"..adakah anda tau, untung bersih seorg penjual sate, bleh mencecah rm4k sebulan..uisy..kalah degree holder yg duk kejar pangkat engineer/pegawai..keja 6ari smggu, sama je lbih kurg..ms 6jam je, msuk kol6, balik kol12..kalo sate abes awl, leh r balik awl..kumpul modal tiap2 bulan, pstu impelement la ape yg da dipelajari utk majukan kedai/syarikat sndri 2..

kbykn org kat malaysia ni, hanya berpkir, blajar tggi2 smata2 nk bekerja..jrg ade yg brpkir, ak da dpt degree, ak nk mniaga..yela...gah dpt pangkat engineer/pegawai ni..
"anak ko keja pe pah?? anak ak engineer, anak ak pegawai je jah"..fuhh..bangga kembang r idung 2..cuba kalo tuka.."anak ko keja pe pah??anak ak jual sate je jah..eh??bkn ke anak ko ade degree pah..xkn jual sate kot"...alamak, mne nk ltak muka..ade degree, jual sate..hahaha...situasi ni sering brlaku kat Malaysia..suma kejar pangkat dan nama, padahal Rasulullah saw da beritahu yang 9/10 punca rezki adalah dari mniaga..tp suma duk sibuk kejar yg 1 pintu rezki..2 yg bersesak msuk pintu rezki 2..yg 9 pintu lg ade je kat sblh, tp msg2 buat buta tuli..xnk tgk..yela..sush mniaga katenya..hehe..

jd buat graduan2 kat luar 2, yg msih xde keja, bahkan yg da keja..jom kita berniaga..jgn duk mengeluh, duk kate, ekonomi bangsa laen pegang la, idup sush la, tp cara cari rezki msih duk sama je..xde inisiatif nk berubah..

sekian, renung2kn dan selamat beramal..
wassalam~

1 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)